Kinderen met een bepaalde gevoeligheid voor prikkels hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken. Gedurende de feestdagen wordt dit nog extra op de proef gesteld. Hoe kunt u uw kind helpen om te gaan met de prikkels tijdens de feestdagen?
De feestdagen
In de maand december zijn er de *verplichte* dagen: kerstavond, 1e kerstdag en 2e kerstdag. Ook oud- en nieuw staan voor de deur. Maanden voor de jaarwisseling wordt er ook al vuurwerk afgestoken en is het hele land versierd & zijn er evenementen om naar toe te gaan, zoals de sinterklaasoptocht of de kerstmarkten.
“Wist u dat hoogsensitieve kinderen, kinderen met ADHD, autisme eerder verandering opmerken in hun omgeving?”
Een versierd huis, de kerstboom, de cadeautjes. Dit zijn prikkels waar iedereen aan moet wennen. Alleen kan dit voor kinderen en volwassene met prikkelgevoeligheid een hele uitdaging zijn. Het kost meer tijd om te wennen aan de nieuwe prikkels. Dit geldt niet alleen thuis, ook op scholen en in winkels wordt er veel aandacht besteed aan de feestdagen. Houd er rekening mee dat uw kind meer tijd nodig heeft om bij te komen.
Wat gebeurt er wanneer prikkels niet worden verwerkt?
Wanneer prikkels niet verwerkt worden zal dit zich vaak lichamelijk uiten. Een vol hoofd, zweten, tintelingen, druk op de borst.

- Je kind kan onrustig worden
- Je kind kan zich angstig voelen
- Je kind kan gaan huilen
- Je kind kan bepaalde situaties willen vermijden
- Je kind kan zich terugtrekken
Om ervoor te zorgen dat de kans hierop kleiner wordt en/of je het kunt voorkomen kun je rekening houden met onderstaande tips.
Hoe kun je het je kind zo prettig mogelijk maken?
- Wees duidelijk in wat, wanneer en op welke tijdstip jullie afspraken hebben tijdens de feestdagen (hoe concreter hoe beter)
- Geef je kind tijd om bij te komen, afhankelijk van de wensen van je kind (buiten in de natuur of in de slaapkamer)
- Beperk (indien nodig) het aantal afspraken per dag
- Beoefen mindfullness oefeningen
- Maak samen met je kind een schatkist waar hij/zij iets uit kan halen wanneer het even niet lekker gaat (denk aan een steen, knuffel, boek)
- Houd een extra oogje in het zijl zodat grenzen worden bewaakt 😉 & denk ook aan jezelf als ouder.

Het is per kind verschillend wat hij/zij nodig heeft. Bovenstaande tips kunnen dan ook voor de een beter werken dan voor de ander. Ga op onderzoek uit wat het beste werkt & voor jullie het makkelijkste toepasbaar is.
Laat mij hieronder in de opmerkingen even weten wat voor jullie het beste heeft gewerkt.
Ik wens jullie alvast hele fijne dagen samen!
Liefs,
